25 Sep 2020
03:26:58
AlfaRSS.Info
Всички новини от България и света

Търговска война! Канада ще наложи мита на САЩ, ако Тръмп отново наложи подобни на Отава


Съединените щати ще отменят митата от 10 процента върху вноса на алуминий от Канада до края на годината. Това обявиха от Вашингтон малко преди Отава да наложи контрамита.

От службата уточняват, че „след консултации с канадското правителство“, Съединените щати са изчислили, че „търговията с необработен алуминий вероятно ще се нормализира през последните четири месеца на 2020-а“. "Като вносът рязко ще намалее от скоковете, които видяхме по-рано през годината", допълват от службата.

Съобщението дойде малко преди Канада да обяви контрамерки в отговор на американските мита, но се отказа.

Канадският министър на международната търговия Мери Енджи обаче заяви, че страната си запазва „правото на контрамерки“ - ако Вашингтон „реши да наложи отново мита на канадските алуминиеви продукти“.

Това потвърди и канадският вицепремиер Христия Фрийланд: „Няма гаранции както ще се случи в бъдеще - това научихме в търговските си отношения с тази администрация. Затова нашият подход е: Надяваме се на най-доброто и сме подготвени за най-лошото! Затова и нека е ясно - ще наложим ответни мита, ако бъдат наложени мита върху нашия износ!, каза вицепремиерът на Канада Христия Фрийланд пред журналисти в Отава.

Правителството на Доналд Тръмп първоначално наложи мита върху канадския алуминий и стомана през 2018 година. А през май 2019-а Вашингтон се съгласи да ги вдигне заради търговската сделка между Съединените щати, Мексико и Канада.

Но точно преди месец - на 16 август, Тръмп отново наложи 10-процентов налог върху вноса на канадски алуминий и обвини Канада, че "залива" американския пазар.

 
Чети напред
Вниамание: тази препратка може да води към не мобилна версия
Международни новини


m.AlfaRSS.Info е мобилна версия на автоматичния RSS агрегатор на новини
Новините се обновяват на всяка минута.
За контакти:
Новините и снимките принадлежат на техните автори и/или медията, която е предоставила достъп до тях чрез RSS/XML канал.

Page rendered in 0.0543 seconds with 3.37MB memory