31 May 2020
06:23:06
AlfaRSS.Info
Всички новини от България и света

Събраха в книга непубликуваните изследвания на светилото в спортната наука проф. Кръстьо Кръстев


Непубликуваните изследвания на един от най-известните учени в областта на спорта проф. Кръстьо Кръстев бяха събрани и публикувани в книгата „Хипоксия и функционален контрол в спорта“, която официално беше представена през седмицата. Съставители на изданието, което се публикува посмъртно са професорите Петър Бонов и  Даниела Дашева, а някои от изследванията в него се появяват за първи път, заради спортната тайна.

„Проф. Кръстев е публикувал много в своята кариера. Той има не само труд, а научно творчество. Той не е само теоретик, но и практик. Работил е в научния институт, тогава към Комитета за младежта и спорта. Той се е занимавал с изследвания на елитни спортисти в различни видове спорт. Изключителни са изследванията му в областта на височинната подготовка и хипоксията. Има и изобретения, които са лично негови като хипоксичният стимулатор. Той е разработил един такъв, който вече не се използва, защото технологиите да достатъчно развити. За времето си той е бил изключително ценен. Много ценни са и изследванията му свързани с функционалния контрол. Той е един от създателите на пробата PVC 170, която и до ден днешен е актуална и се използва, разбира се с модификация“, сподели проф. Дашева – съставител на книгата „Хипоксия и функционален контрол в спорта“ пре нейното представяне в Националната спортна академия "Васил Левски".

Създаването на книгата е по идея на децата на проф. д-р Кръстьо Кръстев, които са възпитаници на Национална спортна академия „Васил Левски“. Синът му Марин Кръстев специално дойде за представянето от Франция, където е треньор и преподавател по лека атлетика и водни спортове.

„В спомените ми той си остава мой баща. Мога да говоря и от гледна точка на семейството, но и като негов студент. Като баща беше строг, но в същото време беше и бащински настроен. Много благ човек беше. Имаше страхотно чувство за хумор. Обичаше да споделя за своите работи и за експериментите върху, които работеше. Като студент ми беше интересно да го наблюдавам отстрани. Защото всичко, което преподаваше преди това го обсъждахме в къщи“, това пък сподели неговия син Марин Кръстев специално за БНР.

Целият си живот проф. Кръстев отдава на спортната наука и практика, като дълги години е директор на Националния център за научни изследвания в областта на спорта, заместник-ректор по научната работа, дългогодишен член на Академичния съвет на НСА и член на чуждестранни научни дружества.


 
Чети напред
Вниамание: тази препратка може да води към не мобилна версия
Спортни новини


m.AlfaRSS.Info е мобилна версия на автоматичния RSS агрегатор на новини
Новините се обновяват на всяка минута.
За контакти:
Новините и снимките принадлежат на техните автори и/или медията, която е предоставила достъп до тях чрез RSS/XML канал.

Page rendered in 0.0464 seconds with 3.37MB memory